Duurzaam wind in de zeilen
Aanvrager: Reggestroom, Coöperatie Duurzame Energie Hellendoorn U.A.
Waar: Ninaberlaan 78, Hellendoorn
Meer informatie: www.molendehoop.nl/molenstroom.html

Projectomschrijving
Met het project “oude molen nieuwe energie” zorgt ReggeStroom ervoor dat molen “De Hoop” in Hellendoorn een duurzame toekomst tegemoet gaat. In de molen uit 1854 wordt door molenaar Jan van de Beld graan gemalen. Het meel verkoopt hij aan particulieren, bakkers, slagers en thuisbakkers. Voor het behoud en onderhoud van de molen is het belangrijk dat hij zoveel mogelijk draait. Met het project “oude molen nieuwe energie” kan de molen straks naast graan malen ook elektriciteit produceren..

Realisatie
Door in de molen twee generatoren te plaatsen kan de wind omgezet worden in energie. Vroeger waren er twee molenstenen in de molen, nu nog maar één. De generatoren nemen de plek in van de verdwenen molensteen en daarmee is de molen weer helemaal in balans en kan hij duurzaam blijven malen. Door de molen een extra functie te geven is de toekomst van dit karakteristieke herkenningspunt in Hellendoorn verzekerd. Voor dit project is natuurlijk geld nodig, geld om te investeren in de generatoren en overige apparatuur. Een deel daarvan komt van subsidie van de Europese Unie, de Provincie Overijssel en de Gemeente Hellendoorn. Daarnaast is er in sept 2013 een crowdfundings campagne voor Molenstroom gestart.

 

Doelstelling
De ambities van Reggestroom zijn helder: energie leveren, energie produceren, bemiddelen en informeren. Groene stroom betrekt Reggestroom nu van Qwint, een klein energiebedrijf in Hengelo. Maar Reggestroom wil verder. Niet alleen doorgeefluik zijn, maar ook zélf produceren. Lokale duurzame energie betekent productie en afname dicht bij elkaar houden. Transport is dan niet meer nodig, en dat is mooi, want transport betekent verlies en heeft ook andere nadelen die niet nodig zijn .Collectief inkopen van zonnecollectoren en uitwerken van windenergie projecten zijn hiervan mooie voorbeelden. De dorpsmolen “De Hoop” kan wat Reggestroom betreft prima ingezet worden voor de productie van duurzame energie.

 
Klik op 'more' en lees over de LEADERprojecten uit Zuid Twente!.
Voorbereiding LEADER3 Zuidwest Twente.
Met LEADER
blijft het niet
bij dromen!.